Śmietankowy sernik na zimno z wiśniami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny, kremowy sernik na zimno bez dodatku żelatyny.

To bardzo prosty w zrobieniu sernik, który możesz zrobić na każdą okazję. Robi się go szybko, szybko również zjada i wszyscy są zadowoleni! W serniku nie ma żelatyny i galaretki, ponieważ czekolada zastąpiła te popularne dodatki. Galaretkę można dopiero znaleźć na samej górze z owocami. Użyłam tu konfitury z wiśni, ale możesz użyć świeżych wiśni również. Zachęcam bardzo do zrobienia sernika właśnie w taki sposób – film dostępny na moim kanale 👉 Youtube. Jest to jeden z najlepszych przepisów na sernik na moim blogu, a jest ich bardzo dużo! Ostatni mój przepis na sernik z lemon curd zyskał duże uznanie wśród Was i to perełka wśród serniczków na zimno. Myślę, że sernik z wiśniami również przypadnie do smaku.

Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Śmietankowy sernik na zimno z wiśniami – składniki:

Spód:
✅300 g ciasteczek digestive
✅120 g masła
Ser:
✅1 kg sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
✅1 opakowanie mascarpone (200g)
✅200 g białej czekolady
✅250 ml śmietanki 36%
✅1 łyżka esensji waniliowej
✅120 g cukru pudru
Dodatkowo:
✅300 ml konfitury z wiśni lub 1 szklanka świeżych wiśni
✅1 galaretka wiśniowa
*przepis autorski Lidia B.

Śmietankowy sernik na zimno z wiśniami – wykonanie:

Przygotuj spód z ciastek i masła. Masło roztop a ciasteczka rozdrobnij blenderem. Wymieszaj wszystko i wyłóż dno formy, ugnieć np. szklanką i wstaw do lodówki.
Zagrzej śmietankę w rondelku i roztop w niej czekoladę. Przez czas przygotowywania sera ostudzi się.
W misce wymieszaj do połączenia składników ser, mascarpone, cukier puder, sok z cytryny. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Masę dobrze wymieszaj i wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki.
Przygotuj wiśnie. Jeśli masz konfiturę wiśniową to rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody, połącz z wiśniami, poczekaj aż zacznie tężeć i wylej na ciasto. Jeśli zaś masz świeże wiśnie to wystarczy rozpuścić galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, połączyć z wiśniami, poczekać aż stężeje i wylać na ciasto.
Wstaw ciasto do lodówki na ok. 4 godziny zanim pokroisz.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x