Ciasto Coca-Cola

Autor Pieprzyć z Fantazją

Coca-Colę można zjeść i to smacznie!

Dzięki restauracji W USA można upiec ciasto Coca-Cola w domu, ponieważ to właśnie tam powstał ten przepis a konkretnie w restauracji o nazwie Cracker Barrel. Zainteresowałam się tym bardzo i mimo dużej ilości cukru postanowiłam wypróbować, by móc samej ocenić.
Ciasto jest wilgotne i cudownie słodkie! Bardzo łatwe do przygotowania, a w przygotowaniu przypomina Izaurę – ciasto owego czasu bardzo popularne w Polsce. To podobieństwo to przygotowanie ciasta. Część kakaową należy zagotować i później połączyć z suchymi składnikami. Czy zachęcam by je upiec? Oczywiście! Inaczej nie publikowałabym na blogu. Osoby, które nie sięgają po cukier oraz wielkie zło Coca Colę niech przejdą do innego mojego przepisu 😉 Z podobnych ciast, ale bez coca coli polecam Miłosny smakołyk szwedzkie ciasto czekoladowe. Pyszne i można zajadać się nim bez opamiętania i również z toną cukru! To zaczynamy!

Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Jak zrobiłam ciasto możesz obejrzeć na moim kanale Youtube

Składniki na ciasto:

✅250 ml Coca-Coli
✅225 g masła
✅50 g kakao
✅250 g mąki uniwersalnej
✅350 g cukru
✅1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
✅1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
✅1 łyżeczka soli
✅2 duże jajka
✅120 ml kwaśnej śmietany
✅1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy

Na polewę:

✅250 ml Coca-Coli
✅113 g masła
✅1/4 łyżeczki soli
✅1/4 szklanki kakao
✅250 g cukru pudru
✅1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli używasz cukru wanilinowego zamiast ekstraktu dodaj go więcej niż powinieneś dać ekstraktu.

Wykonanie:

W garnku połącz masło, Coca-Colę, kakao i sól. Podgrzej i doprowadź do delikatnego gotowania. Odstaw do ostudzenia.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj następnie ostudzoną masę z Coca-Colą i wymieszaj. Dodaj śmietanę, wymieszaj i wbij jajka. Po wymieszaniu masa ma być gładka i lśniąca. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, moja forma miała wymiary 20×36 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut (do suchego patyczka) lub w 160 stopniach, jeśli używasz termoobiegu.
Zrób od razu polewę. Przesiej przez sitko cukier puder i kakao. W garnku wymieszaj wszystkie podane w przepisie składniki i zagotuj. Ciepłą polewę wylej na jeszcze ciepłe ciasto.

Smacznego!
Lidka

Przepis pochodzi z bloga Little sunny kitchen (z własnymi zmianami).

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x