Miłosny Smakołyk (Kärleksmums) ciasto czekoladowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Czekoladowe ciasto z lukrem kawowym.

Zakochałam się w smaku tego ciasta od pierwszego kęsa. Tak naprawdę nie znam prawdziwego pochodzenia nazwy tego wypieku, moim zdaniem to smak zasugerował nazwę i słusznie! Ja, która nie przepadam za ciastami czekoladowymi zakochałam się w nim bez opamiętania!
Przepis na ciasto jest prosto ze Szwecji i jest to dość popularna słodycz. Co jest interesujące to wygląda bardzo zwyczajnie, a nawet pospolicie a smak pozwala o tym nie myśleć. I to jest właśnie fajne, że nie potrzeba mas, przekładania i wiele nakładu pracy, by ugościć przypadkowych gości wręcz po królewsku. Tak, tak właśnie smakuje to ciasto 🙂
Proporcje podawałam w mililitrach i mam nadzieję, że w domu macie szklankę o znajomej objętości lub miarkę kuchenną. Jest to bardzo wygodny sposób na odmierzanie proporcji składników. Niech nie przerażą Was ilości cukru pudru oraz kakao, bo zwyczajnie tyle trzeba dodać, by uzyskać smak, nad którym właśnie się rozpływam. Zapraszam!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Miłosny Smakołyk (Kärleksmums) – składniki:

250 g masła
200 ml mleka
5 jajek rozm. L
400 ml cukru pudru
1,5 łyżki cukru wanilinowego
150 ml kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
600 ml mąki pszennej

Polewa:
150 g masła
150 ml mocnej kawy (bez fusów np. z ekspresu, może być też rozpuszczalna)
200 ml kakao
1,5 łyżki cukru wanilinowego
500 ml cukru pudru
wiórki kokosowe

Miłosny Smakołyk (Kärleksmums) – wykonanie:

Do zrobienia ciasta będzie Ci potrzebna blacha przynajmniej o rozmiarach 30×40 cm. Ciasto nie powinno być wysokie max 5 cm. Przygotuj blachę i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.

Na początku rozpuść masło i wlej mleko następnie odstaw do ostygnięcia. Ubij całe jajka (nie rozdzielaj żółtek od białek) z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Wymieszaj suche składniki: proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Przesiej je przez sito i dodaj do jajek. Delikatnie wymieszaj wszystko. Wlej roztopione masło z dodatkiem mleka i mieszaj aż uzyskasz gładką lśniącą masę. Mieszaj za pomocą szpatułki. Wylej ciasto na wcześniej przygotowaną blachę i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 25 minut. Sprawdź patyczkiem jeśli nie jesteś przekonany czy ciasto już można wyjąć z piekarnika. Każdy piekarnik piecze inaczej.

Przygotuj polewę. Rozpuść masło i ostudź. Zmiksuj następnie z pozostałymi składnikami. Na ostudzone ciasto wylej polewę i oprósz wiórkami kokosowymi.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x