Masło jabłkowe to mus lub konfitura, którą można uzyskać dzięki powolnemu gotowaniu. Prawdopodobnie pomysł na masło jabłkowe powstał w średniowiecznej Europie. Co będzie ciekawostką tu nie ma grama masła i niewiele z nim wspólnego, nazwa nawiązuje raczej do maślanej struktury. Świetnie sprawdzi się do gofrów, tostów, naleśników. Ja zamierzam jej użyć do bożonarodzeniowych wypieków. Cudownie aromatyczne masło, które możesz zrobić sam we własnej kuchni. Odmiany jabłek, które sprawdzą się do wykonania tego przepisu to rubin, gala, szampion, lobo, ale możesz użyć tak naprawdę każdej odmiany. Długość gotowania zależy od odmiany jabłek, której użyjesz. Bardziej soczyste wymagają więcej czasu. Cały proces może trwać 3, 4 lub nawet 5 godzin. Finalnie gotowe już masło powinno mieć zwartą strukturę i maślaną konsystencję, aksamitną.
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Masło jabłkowe – składniki:
✅2,5 kg jabłek
✅1 szklanka brązowego cukru
✅1/2 szklanki białego cukru
✅1 łyżka mielonego cynamonu
✅1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
✅1/2 łyżeczki soli
✅1/4 łyżeczki zmielonych goździków
✅1 łyżka cukru wanilinowego
Masło jabłkowe – wykonanie:
Obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne następnie pokrój je w drobną kostkę. Włóż do garnka jabłka, brązowy i biały cukier, cynamon, sól, gałkę muszkatołową i goździki. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką i duś aż jabłka całkiem rozpadną się i będą brązowe. Jak wspominałam wyżej cały proces może zająć Ci kilka godzin. Żeby dokładniej rozdrobić jabłka możesz użyć blendera. Przed samym końcem zdejmij pokrywkę z garnka, by sok odparował. Dodaj cukier wanilinowy lub wanilię. Gotowe jabłka przełóż do słoików i zimne włóż do lodówki. W lodówce mogą stać do 2 tygodni. Możesz je również zamrozić – w zamrażarce mogą zostać do 3 miesięcy.
Smacznego!
Lidka