Marynowana cukinia (siedmiodniówka)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczny pomysł na dodatek do obiadu.

Marynowana cukinia siedmiodniówka to fantastyczny pomysł na dodatek do obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ cukinię należy tylko pokroić w cienkie plastry i zalać przygotowaną zalewą. Wszystko robisz wyłącznie na zimno i bez pasteryzacji. Tak zrobiony słoiczek z cukinią możesz przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Po zalaniu zalewą najlepiej jeść na drugi dzień, ale to tylko dlatego że warzywo nabierze smaków zalewy.
Cukinia w smaku jest mdła i tak naprawdę można ją przyprawić na wiele sposobów. Smażona jako kotlety, pieczona jako frytki, gotowana jako bigos lub w marynacie na zimę. Surowa w zalewie jest również smacznym pomysłem.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Marynowana cukinia – składniki:

2 cukinie średniej wielkości
szczypta soli do cukinii
Zalewa:
4 łyżki octu 10%
1/3 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta płatków chilli
po 1 łyżeczce posiekanej świeżej: pietruszki, bazylli, kolendry, natki pietruszki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Marynowana cukinia – wykonanie:

Cukinię pokrój na cienkie plastry i tu pomocna w tym Ci będzie szatkownica do kapusty. Oprósz solą i odstaw na ok. 30 minut, by cukinia puściła sok.
Wymieszaj składniki na zalewę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z cukinii delikatnie odciśnij sok i włóż ją do słoika a następnie wlej marynatę i wymieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Możesz przechowywać ją w ten sposób do 1 tygodnia.

Smacznego!
Lidka

3.8 4 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x