Znakomity dodatek do obiadu.
Pieczone pomidory to bardzo prosty do wykonania dodatek do obiadu a przy tym bardzo bardzo smaczny! Aby przygotować je potrzebujesz pomidorów, oleju oraz ulubionych ziół. Ja użyłam mieszanki ziół, czyli ziół prowansalskich i uważam, że to świetne rozwiązanie dla niezdecydowanych. Propozycja dla wegetarian i nie tylko. Jako dodatek do obiadu mięsnego pomidor pieczony uczyni danie lżejszym i aromatycznym.
Zwróć uwagę na jakość pomidorów, ponieważ te bardziej twarde mogą odrobinę dłużej się piec. A jeśli masz pomidory prosto z krzaka i świeże zioła, to już będzie dodatek lepszy niż samo danie główne!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Pieczone pomidory – składniki:
pomidory
sól
zioła prowansalskie
lub rozmaryn, tymianek, natka pietruszki, czosnek
olej roślinny
Pieczone pomidory – wykonanie:
Pomidory przekrój na połowę i każdą z połówek skrop olejem roślinnym, a następnie ułóż w blaszce brzuszkami do dołu. Oprósz ziołami prowansalskimi lub mieszanką proponowaną przeze mnie oraz solą. Możesz również użyć jednego z tych ziół, a to zależy od tego jakie przyprawy lubisz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Lidka