Rolada szpinakowa z łososiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Świetny pomysł na spotkania rodzinne, biesiadowanie świąteczne oraz Sylwestra.
Wymaga tylko odrobinę skupienia przy rolowaniu, ale kochającym smak szpinaku w połączeniu z wędzonym łososiem polecam!
Taką przekąskę zrobiłam na tegorocznego Sylwestra 🙂

Składniki:


* 450 g szpinaku (miałam mrożony)
* 3 jajka
* do 300 g skrawków z wędzonego łososia
* 2-3 opakowania po 150 g serka śmietankowego
* odrobina gałki muszkatołowej
* sól, pieprz
* 2-3 ząbki czosnku
* cebula

Szpinak po rozmrożeniu posiekałam i wrzuciłam na patelnię, by nadmiar wody odparował.
Dodałam odrobinę posiekanej cebulki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Posoliłam i dodałam odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzu.

Odstawiłam do ostygnięcia.

Następnie zblendowałam tę masę. Jeśli mamy szpinak rozdrobniony nie trzeba blendować.
Dodałam trzy żółtka. Ubiłam na sztywno białka i delikatnie wymieszałam z masą szpinakową. Przełożyłam na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia – tę największą z piekarnika.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 15 min.

Po wyciągnięciu z piekarnika zrolowałam ciasto szpinakowe razem z papierem z pieczenia.

Jak już ciasto wystygło, rozwinęłam zrolowane ciasto jednocześnie ściągając pergamin i  posmarowałam serkiem śmietankowym. Wyłożyłam na całość kawałki wędzonego łososia. Wszystko zwinęłam w roladę. Zapakowałam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować taką przekąskę dzień przed podaniem.

Pyszne to!

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Urszula
5 lat temu

😍 pycha

natalia1981
5 lat temu

mniam

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x