Cześć!
Świetny pomysł na spotkania rodzinne, biesiadowanie świąteczne oraz Sylwestra.
Wymaga tylko odrobinę skupienia przy rolowaniu, ale kochającym smak szpinaku w połączeniu z wędzonym łososiem polecam!
Taką przekąskę zrobiłam na tegorocznego Sylwestra 🙂
Składniki:
* 450 g szpinaku (miałam mrożony)
* 3 jajka
* do 300 g skrawków z wędzonego łososia
* 2-3 opakowania po 150 g serka śmietankowego
* odrobina gałki muszkatołowej
* sól, pieprz
* 2-3 ząbki czosnku
* cebula
Szpinak po rozmrożeniu posiekałam i wrzuciłam na patelnię, by nadmiar wody odparował.
Dodałam odrobinę posiekanej cebulki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Posoliłam i dodałam odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzu.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Następnie zblendowałam tę masę. Jeśli mamy szpinak rozdrobniony nie trzeba blendować.
Dodałam trzy żółtka. Ubiłam na sztywno białka i delikatnie wymieszałam z masą szpinakową. Przełożyłam na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia – tę największą z piekarnika.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 15 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika zrolowałam ciasto szpinakowe razem z papierem z pieczenia.
Jak już ciasto wystygło, rozwinęłam zrolowane ciasto jednocześnie ściągając pergamin i posmarowałam serkiem śmietankowym. Wyłożyłam na całość kawałki wędzonego łososia. Wszystko zwinęłam w roladę. Zapakowałam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować taką przekąskę dzień przed podaniem.
Pyszne to!
Smacznego!
Lidka
😍 pycha
mniam