Cześć!
Córka dziś miała niezapowiedzianą wizytę przyjaciół. Z racji, że z obiadu pozostało wspomnienie, zrobiłam coś już wcześniej w takich sytuacjach sprawdzonego.
Najważniejsze wtedy mieć gofrownicę i bitą śmietanę…..no inne składniki też.
Kupiłam kiedyś na promocji zwykłą gofrownicę. Koleżanki śmiały się wtedy: no a teraz będziesz wiecznie szukać dobrego przepisu na gofry. Słyszałam coś o tym, że domowe gofry nigdy nie są takie smaczne jak te z budki. Nie szukałam długo. Wpadł mi w ręce przepis…..właściwie koleżanka mi go wepchała podczas naszego quizowania w pracy.
Zakochałam się…chociaż naprawdę jestem ciekawa czy Wy robicie gofry w domu i z jakiego przepisu korzystacie?
Podaję swój:
* 1/2 kg mąki
* 1/2 kostki masła
* cukier waniliowy 16g
* 1/2 szkl cukru
* 1 szkl mleka
* niepełna łyżeczka proszku do pieczenia – można dać i całą
* 3 jajka
Jaja miksuję z cukrami i mlekiem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. I zostało tylko robienie gofrów.
Wspomnę, że do dekoracji użyłam swojej roboty syropu z porzeczki czarnej. Jak nadejdzie sezon na owoce, pokażę krok po kroku jak zrobić taki. W sklepie trzeba wydać sporo pieniędzy na syrop. Ten mam po kosztach.
Smacznego!
Lidka
bardzo się cieszę, że smakowały <3 dziękuję również za podzielenie się opinią. Pozdrawiam ciepło <3