sernik na zimno – smaczny, szybki i łatwy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Jakieś 10 lat temu dostałam od koleżanki przepis na sernik na zimno. Robię go bardzo często a zaczęłam jeszcze częściej jak posmakowali go nasi przyjaciele. Od tamtej pory na każdą ich wizytę ” robię serniczek dla Krzysia” Obowiązkowy punkt w menu, inaczej nie przyjadą i foch.

Cały smak tkwi chyba w prostocie. Naprawdę nie trzeba mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego. Wykończenie go, to już jest sprawa własnej fantazji, własnego widzimisię. Robiłam z samą galaretką, z musem z owoców, z owocami….Nam najbardziej posmakował serniczek z musem z moreli. No mówię Wam, niebo! Niestety muszę czekać do sezonu morelowego na następny taki :/ Tym razem zrobiłam z musem z truskawek, tych mam zamrożonych mnóstwo całych i zblendowanych.

Tajemnica wykonania polega na…..dobra, nie ma żadnej tajemnicy. Kupuję wiaderko sera: smakowy, na jaki akurat mam ochotę albo naturalny potrójnie mielony.

Składniki:


* 1 kg sera mielonego
* 2 galaretki np. cytrynowe
* 2 galaretki np. truskawkowe
* 1/2 szkl cukru pudru – niekoniecznie
* paczka herbatników albo biszkoptów




Dwie galaretki jak w tym akurat przypadku cytrynowe rozpuściłam w szklance gorącej wody, jak ostygły zmiksowałam z serem, można dodać  cukier puder albo i nie, jeśli nie lubimy mocno słodkiego. Wylałam na blachę wyłożoną herbatnikami. Pozostało tylko zrobić ” górę”.

Miałam 0,5 l musu truskawkowego, połączyłam go z dwoma galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w szklance gorącej wody i wylałam na sernik.

Odstawiłam do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x