Cześć!
Jeśli ktoś się zastanawia w jaki sposób się odstresować to skuteczną metodą na pozbycie się stresu jest lepienie pierogów. Ta czynność tak pochłania myśli, że dość szybko można poczuć satysfakcję z ich lepienia.
Obok ruskich pierogów w moim domu królują również te z mięsem.
Składniki:
Ciasto:
* 1 kg mąki
* mocno ciepła woda
* odrobina oleju
* szczypta soli
Farsz:
* 2 kg łopatki wieprzowej
* podsmażona na smalcu duża cebula
* marchew z bulionu
* odrobina bulionu do podlania
* sól, pieprz
Mięso gotuję do miękkości z warzywami.
Studzę i wraz z marchewką i cebulką podsmażoną na smalcu przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
Podlewam tłuszczem z patelni, co pozostał po smażeniu cebulki i odrobiną bulionu z gotowania mięsa, by farsz nie był za suchy.
Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Podaję polane stopioną słoninką i podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Lidka