Chleb pszenny

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Bardzo łatwy w wykonaniu własnej roboty chlebek. W sytuacjach, kiedy niespodziewanie kończy nam się pieczywo warto zerknąć do tego przepisu.

Składniki:


* 750 g mąki pszennej
* torebka suszonych drożdży albo 2 dkg świeżych
* mała łyżeczka soli
* odrobina cukru
* 2 szklanki ciepłej mocno wody
* łyżka oleju

Ciasto wyrobiłam i pozostawiłam w misce na całą noc.

Miskę przykryłam folią spożywczą.

Na drugi dzień ciasto ponownie wyrobiłam i odstawiłam na ok. 40 min. do wyrośnięcia.

W tym czasie jak ciasto wyrastało nastawiłam piekarnik na 220 stopni i wsadziłam do niego pustą foremkę. Jak już ciasto wyrosło przełożyłam do foremki i przykryłam folią aluminiową.

Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok. 35 min. Następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze ok. 20 minut.

Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Jeśli już wyłożymy chleb do blaszki, proponowałabym posmarować rozkłóconym jajkiem. Ja posypałam tylko makiem i przed wyjęciem z piekarnika szybciutko wypędzelkowałam ciasto mlekiem.

Następnym razem jak będę robić tego typu chlebek, spróbuję dodać troszkę ziarna. Chociaż na wierzch. Zazwyczaj jak robiłam chlebek to na mące razowej i z ziarnami. Kiedyś pokażę dokładnie jak go zrobić.

Wspomnę jeszcze o tym chlebku pszennym. Polecam go bardzo. Naprawdę niewiele różni się od tego ze sklepu. Wiadomo przynajmniej, co w nim jest.

Jak on smakuje z masełkiem i wędlinką! Bajka!

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Myśli Potarganej.pl

Piękny ten chleb wyszedł. Też spróbuję upiec taki 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x