Potrawka z kurczaka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Są takie dni, kiedy zawartość własnego zamrażalnika może zaskoczyć zapomnianą zawartością.

Dziś jest poniedziałek. Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma.
Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem.

Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć.

Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu zgody przez rodzinę zrobiłam piersi z kurczaka w śmietanie.

Mięso kroimy w paseczki i wykładamy  na rozgrzaną patelnię z masłem. Miałam dwie połówki piersi. Wcześniej na maśle zeszkliłam malutką cebulkę. Jak już lekko mięso się obsmażyło, wlałam ok. 300 ml śmietany 18% . Wcisnęłam dwa ząbki czosnku i ulubione zioła i przyprawy. Dodałam sól, pieprz – małą ilość, zioła prowansalskie.
Wszystko dusiło się pod przykryciem jeszcze ok. 15 min.
Piersi nie trzeba długo dręczyć podczas smażenia. To dość delikatne mięsko.

Podałam z korniszonem własnej roboty.

Całość jakoś znikła z talerzy. O to mi chodziło.

Smacznego!

Lidka

3 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x