Cannelloni z mięsem mielonym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Ostatnio przeglądałam szufladę, gdzie trzymam kasze, makarony i znalazłam makaron do robienia cannelloni. A to, że mam jakieś mięsko zazwyczaj zamrożone podsunęło mi myśl, by porwać się na robienie tego też makaronu.

Lazanię robi się o wiele prościej i szybciej. Tu mamy zabawę z nadzianiem rurek.

Zrobiłam też głupotę, która utrudniła mi to wszystko. Podgotowałam makaron. Nie polecam tego robić. Nie dość, że może w trakcie gotowania popękać, to podczas nadziewania ucieka z dłoni.
Z pewnością już tak nie zrobię.

Myślę, że wystarczy odpowiednia  ilość sosu pomidorowego i nie ma co się obawiać, że makaron będzie chrupki a właśnie ugotowany. Tak jak w przypadku lazanii.


Składniki:


* makaron cannelloni
* 50 dkg mięsa mielonego
* cebula
* oregano, bazylia
* 2 -3 ząbki czosnku


Na sos:


*  1/2 l. przecieru pomidorowego
* sól, cukier

Podsmażyłam mięso mielone razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiłam solą, oregano i odrobiną bazylii.

Jak lekko przestygło zaczęłam nadziewać makaron.

Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i polałam wcześniej przygotowanym sosem.

Przecier zagotowałam, dodałam odrobinę soli i cukru do smaku.
Lekko posypałam ziołami jak do nadzienia.

Na górę położyłam pokrojoną w plastry mozzarellę.

Przykryłam, wsadziłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 30 min.

Było pyszne!

Jednak tym, co się wahają czy gotować makaron cannelloni czy nie, radzę: NIE GOTOWAĆ!

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x