Czebureki domowe

Autor

Cześć!

Miałam mielone, które prosiło się, by z nich zrobić kotlety – nie, nie tym razem.
Chciałam czegoś innego i na myśl przyszły mi czebureki, których już dawno nie robiłam.

Czebureki – przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy.

Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Proste, smaczne, pachnące i takie soczyste!

Składniki:


Ciasto:


* 2 i 1/2 szklanki mąki
* 1 i 1/3 szklanki wody
* szczypta soli i odrobina cukru
* żółtko
* łyżka oleju do ciasta
* 1/2 l oleju do smażenia
* łyżka octu lub spirytusu


Farsz:


* 50 dkg mięsa mielonego
* duża cebula
* 1/2 szklanki kefiru
* 3 ząbki czosnku
* przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej – no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 

1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem.

Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej.
Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części mąki, wbiłam żółtko i dolałam spirytus. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto.

Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne.

Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi ok 3-4 mm. Z tej porcji wyszło mi 8 większych kółek wyciętych talerzykiem do kawy.

Zrobiłam farsz.

Cebulkę pokroiłam i to dość grubo. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą masę.

Zaczęłam wykładać farsz na wycięte kółka z ciasta. 2 łyżki farszu na jedno kółeczko.

Grubość farszu to ok. 1 cm.  Zostawiłam też brzegi ok. 1 cm, żeby można było porządnie zakleić.

Zakleiłam i wywinęłam falbanki, by brzegi nie rozkleiły się. Można posmarować brzegi rozkłóconym białkiem.

Wykładałam na rozgrzany olej.

Oleju powinno być przynajmniej 1 cm wysokości patelni.

Smażyłam na złoty kolor.

Wykładałam na ręcznik papierowy, by spłynął nadmiar oleju.

Można podawać z sosem czosnkowym przepis. Idealnie pasuje.

Jest to danie bardzo proste i bardzo smaczne.

Polecam ciekawym nowych pomysłów na mięso mielone. Polecam także na wieczorne spotkania ze znajomymi.

Życzę smacznego 🙂

Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ewa k.
ewa k.
30 dni temu

Witam mam pytanie musi byc kefir? nozna czysm innym zastapic?

ewa k.
ewa k.
30 dni temu

Dziekuje za odpowiedz. Jutro sprawdze moze uda mi sie dostac kefir pozdrawiam 🙂

Zobacz także

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x