Przekładana sałatka śledziowa z burakiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Miałam ostatnio gości. Kombinowałam, co zrobić jako jakąś przekąskę. Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie.

Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną.

Do zrobienia sałatki potrzebowałam:


* 3 płaty śledziowe
* 2 buraki ćwikłowe dość spore
* cebulę czerwoną
* kilka ogórków kiszonych
* jabłko
* 2 jajka ugotowane na twardo
* majonez
* jogurt naturalny
* szczypiorek
* kwasek cytrynowy, sól, pieprz

Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki.

Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd.

Ziemniaki i jajka ugotowałam. Jabłko i ogórki kiszone  drobno posiekałam.

Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego.

Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu.
Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku.
Przykryłam to cienką  warstwą majonezu.

Na to wyłożyłam posiekane drobno  jabłko, warstwę majonezu – tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam.

Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem.

Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników.

Myślę, że następnym razem spróbuję dodać innych składników kukurydzę albo groszek.

Życzę smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x