Cześć!
Z myślą o opróżnianiu zapasów z zamrażalnika zrobiłam dziś naleśniki z warzywami.
Mam jeszcze sporo brokuła i kalafiora. Cebula w zeszłym roku tak dopisała, że mam jej mnóstwo do tej pory. Pietruszka świetnie się też trzyma w piasku.
Zrobiłam naleśniki w bardzo prosty sposób.
Składniki na naleśniki:
* 1 szklanka mleka
* 1/2 szklani wody
* mąka – tu już sypałam „na oko”
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 jajko
Składniki na farsz do naleśników:
* 1 laska kiełbasy
* 1 marchew
* 1 mała pietruszka
* kilka różyczek brokuła
* kilka różyczek kalafiora
* mały por opcjonalnie cebula
* fasolka szparagowa – 1 garść
* papryka
* odrobina oleju
* przyprawy: sól, pieprz
* dowolny sos np. pieczeniowy albo pieczarkowy
Usmażyłam naleśniki.
Do wody i mleka wbiłam jajko i roztrzepałam. Dosypałam przesianą mąkę i sodę. Mąki dawałam tyle, by ciasto było ciągnące i nie za rzadkie.
Pokroiłam kiełbaskę w drobną kostkę i podsmażyłam z porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku.
Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem.
Danie bardzo sycące i smaczne.
Notatki:
* polewać ulubionym sosem. Warto zachować sos z pieczenia mięsa chociażby do polania takich naleśników.
Smacznego!
Lidka