Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Kiedyś trochę na bakier byłam z ciastem drożdżowym. Jakoś nie chciało ze mną współpracować…Różne rzeczy mi wychodziły zamiast jadalnych 😉

Uważałam, że tylko mamy i babcie potrafią piec tego typu placki.

Trzeba próbować zawsze i do skutku.

To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić mu wyrosnąć w cieple i porządnie wyrobić.

Jest bardzo smaczne i dla tych, co za drożdżowym nie przepadają polecam wręcz spróbować skosztować taki wypiek.


Składniki na ciasto:


* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 5 dkg drożdży
* 1 jajo
* 3 łyżki roztopionego masła
* szczypta soli
* 1 szklanka ciepłego mleka
* kilka jabłek
* opcjonalnie cynamon – ja nie dodaję


Na kruszonkę:


* 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 10 dkg masła lub margaryny

Mąkę przesiałam do miski. w garnuszku rozkruszyłam drożdże z kilkoma łyżkami cukru i mąki. Dolałam podgrzane mleko i wymieszałam. Pozostawiłam do wyrośnięcia.

W tym czasie rozpuściłam masło, roztrzepałam jajo. Gdy zaczyn wyrósł przelałam go do miski z mąką. Dodałam szczyptę soli, rozpuszczone masło i jajo.  Wszystko porządnie wyrobiłam. Ciasto wychodzi  trochę rzadkie. Nie trzeba się tym martwić. Tak ma być .

Pozostawiłam do wyrośnięcia.

Jak już ciasto popracowało przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyłam pokrojone drobno jabłka. Na wierzchu zaś wylądowała kruszonka.

Mąkę, cukier i masło należy dobrze razem wymieszać i ma mieć lepko – sypką konsystencję. Taką kruszonką posypałam ciasto.

Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.

Zawsze to ciasto wychodzi mi złoto – brązowe w środku. Wygląda trochę jak miodowe 😀
Ale jakie pyszne w smaku! 😀

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x