Cześć!
Zrobiłam dzisiaj lazanię z mięsem mielonym.
Robię ją również jak przychodzi ktoś do nas w odwiedziny. Wtedy to wyjmuję większe naczynie żaroodporne. Jednak jak dla nas takie malutkie jest wystarczające. Mniejsze niż zwykła blacha do ciasta.
Składniki na ok. 6 osób:
* 1/2 kg mięsa mielonego
* 2 puszki krojonych pomidorów
* ok. 20 dkg sera żółtego
* 3 ząbki czosnku
* nieduża cebula
* sól, pieprz, bazylia, oregano
* makaron lazania
Na sos beszamelowy:
* 0,5 l mleka
* 2 łyżki masła
* 1,5 łyżki mąki
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz
Mięso mielone podsmażam na patelni z dodatkiem pokrojonej cebuli w kostkę i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już się podsmaży dodaję pomidory z puszki. Doprawiam delikatnie solą i ziołami.
Masło roztapiam w rondelku i dodaję mąkę. Wychodzi zasmażka. Dolewam partiami mleko, i całość zagotowuję. Wszystko mieszam trzepaczką do jajek. Pozbywam się tym samym grudek. Solę, pieprzę i ścieram odrobinę gałki muszkatołowej.
Naczynie żaroodporne smaruję sosem beszamelowym. Układam ścisło pierwszą partię makaronu. Wykładam dwie łyżki sosu i na to część mięsa mielonego z pomidorami. Na wierzch ścieram ser żółty. Czasami używam w plastrach, szybciej ciut 😉
Na ser znów wykładam makaron i tak dokąd aż nie skończy mi się farsz. Kończę gdy wyłożę ostatnią partię makaronu, smaruję sosem beszamelowym i wylewam sos pomidorowy z mięsem. Wszystko posypuję żółtym serem. Wiadomo wysokość lazanii nie może wyjść poza brzegi naczynia.
Zapiekam w piekarniku nagrzanym od 180-200 stopni. Początkowo pod przykryciem a na koniec już bez. Zapiekanie trwa ok. 50 minut.
Dobrze, jak lazania odstoi zanim ją pokroimy. W innym wypadku wszystko się rozpadnie.
Pyszne, polecam!
Smacznego 🙂
Lidka
A to moje truskawki. Wygląda na to, że szykują się spore zbiory. Chyba będzie ich mocno więcej niż na 20 słoików dżemu…:D