Cześć!
Kupiłam makaron pełnoziarnisty. Lubimy ten smak, ale jednak częściej jadamy pszenny.
Do makaronu pełnoziarnistego pasuje jakiś sosik warzywny, coś lżejszego. Tym razem to był szpinak. Niestety moje zapasy mrożonego już się skończyły i byłam zmuszona kupić. Do wyboru miałam rozdrobniony i rozdrobniony, to wybrałam rozdrobniony 😉
Składniki:
* 30 dkg makaronu pełnoziarnistego
* 30 dkg mrożonego szpinaku rozdrobnionego
* pół opakowania serka śmietankowego
* 3 łyżki śmietany
* 3-4 ząbki czosnku
* mała cebulka
* łyżeczka masła
* sól, pieprz
Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulkę pokroiłam drobno i zeszkliłam na roztopionym maśle. Dodałam rozmrożony i w miarę odsączony szpinak. Jak już zaczął się podgrzewać wcisnęłam czosnek.
Jak już wszystko chwilkę się poddusiło dodałam serek śmietankowy a na koniec śmietanę.
Gdy sos już był gotowy przyprawiłam solą i pieprzem. Akurat ugotował się makaron i po odcedzeniu wyłożyłam na patelnię ze szpinakiem i przemieszałam. Jeszcze gorące wyłożyłam na talerze.
Delikatny sos szpinakowy i makaron pełnoziarnisty. Fajne zestawienie i smaczne.
Smacznego!
Lidka
pół opakowania serka śmietankowego ale ile g ma to opakowanie?
Smietana jaka? ile procent?
Przepis z początku mojego blogowania 😉 Użyłam tu serka śmietankowego typu almette, czyli pół takiego kubeczka almette. W tej chwili dokładnej gramatury ie pamiętam, ale edytuję przepis jak tylko sprawdzę na półkach w sklepie. Wtedy użyłam śmietany 18% – ulubionej i sprawdzonej firmy.