Cześć!
Do sezonu ogórkowego jeszcze trochę. Ratujemy się tym, co „urośnie” w markecie.
Moje ogórki dopiero od kilku dni zagrzewają w gruncie. Poczekam jeszcze trochę na nie. Zapomniałam całkiem nasadzić w pojemnikach, żeby teraz wysadzić do gruntu. No cóż, skleroza…
Mizeria jest tak znanym dodatkiem aż nie wiem czy o niej pisać. Jednak pomyślałam sobie, że zasługuje na naskrobanie kilku słów. Zresztą, to taki przysmak!
Składniki:
* 2-3 ogórki
* 2-3 łyżki śmietany
* koper – mała wiązeczka marketowa
* 1 łyżeczka octu
* sól
* cebula
Ogórki pokroić. Ja kroję je ciut grubiej, ale to kwestia gustu. Dodać pokrojoną cebulę, można w kostkę, można w piórka.
Zanim wymieszam ogórki z cebulą, posypuję cebulę solą, by puściła sok i zmiękła. Dodaję pokrojony koper, dolewam ocet i śmietanę. Wystarczy wszystko wymieszać i gotowe!
Smacznego!
Lidka
Mizeria towarzyszy mi od dzieciństwa.Smak,który się nie zapomina.Prostota i zapach ogórków i koperku.
Często robię,ale dodaje jogurt zamiast śmietany.
No i troszkę pieprzę-))))