Piernik kasztelański ze śliwką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Upiekłam piernik kasztelański. Przynajmniej pod taką nazwą kilkanaście lat temu zapisywałam ten przepis. Można go nazwać też murzynkiem. Fakt faktem, jest to ciemne ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei.

Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla.


Składniki:


* 3 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 1/2 kostki margaryny
* 2 jajka
* słoiczek dżemu – 250 ml
* przyprawa do piernika
* 2 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki kakao
* 1 szklanka mleka
* opakowanie śliwki suszonej

Zmiksowałam margarynę z cukrem i wbiłam jajka. Po kolei dżem, przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika i mleko. Dodałam pokrojone śliwki.

Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut.

Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie.

Smacznego!

Lidka

2 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x