Fasolka szparagowa z kiełbasą i sosem pomidorowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Ledwo weszłam do domu po pracy a lunęło! Tak dwa razy tuż po 15 godzinie przeszła burza. Zaraz pojawiło się piękne błękitne niebo.

W przerwie między burzami pobiegłyśmy z córką na ogród i zerwałyśmy trochę fasoli, cebuli.
Obiad jak się patrzy.

Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec.
Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach i z kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę.

Składniki:


* ok. 1/2 kg fasoli szparagowej zielonej albo żółtej
* puszka pomidorów krojonych
* 1 laska kiełbasy
* mała cebula – ja miałam cukrową
* duży ząbek czosnku
* łyżeczka masła lub oleju
* przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie.

Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę kiełbasy. Następnie dodałam cebulkę pokrojoną w piórka. Wcisnęłam ząbek czosnku i chwilkę poddusiłam. Zalałam wszystko puszką pomidorów i na koniec przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i paprykami. Tu też doprawiamy wedle naszego smaku. U mnie była lekko pikantna.

Odcedzoną fasolkę przełożyłam do patelni z sosem i dusiłam przez kilka minut. Odstawiłam na chwilkę by wszystko naszło smakiem.

Smacznego!

Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x