Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co już z niej robić.
Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet. Robi się go dość szybko i nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Zasada jest jedna: trzeba dodać coś, co zwiąże startą cukinię. Ja dodałam kaszę manną i to dość sporo, dodałam również ser żółty, ale jeśli nie macie ochoty go dodawać to nie musicie.
Składniki:
* cukinia do 1 kg
* 3 jajka
* 1 duża marchew
* żółty ser – max 15 dkg
* szklanka kaszy manny
* 1 starta cebula
* 2 ząbki czosnku – opcjonalnie
* przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok.
Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki: jajka, cebulę, startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec żółty starty ser. Przyprawiłam do smaku. Tu jest dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, odrobina przyprawy uniwersalnej, pieprz czarny, pół łyżeczki papryki ostrej i łyżeczka słodkiej.
Bez żółtego sera też będzie wyśmienity i troszkę lżejszy. W przypadku tego pasztetu nie obowiązują zasady ścisłego trzymania się przepisu.
Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków.
Smacznego!
Lidka
Jadłam wczoraj,zrobiony przez Bogusię-pychota.
Mam pytanie:czy bez sera żółtego pasztet będzie spoisty?
Ser żółty lepszy smak?
Jutro będę robiła i nie wiem którą wersję wybrać.
Pozdrawiam serdecznie
Basiu, z serem żółtym pasztet z pewnością będzie mieć bardziej stabilną konsystencję. Proponuję zamiast sera dodać więcej kaszy manny i jedno jajo więcej niż w przepisie. Daj znać jak poszło! 🙂