Ogórki wujaszka (z chilli i czosnkiem)

Autor

Ogórki wujaszka to pyszny dodatek do kanapek, kawałka mięsa przy obiedzie a nawet do wódeczki 🙂 Są bardzo wyraziste w smaku i uzależniające. Na jednym kawałeczku nie skończy się, o nie! Dlaczego wujaszka? Nie wiem, ale mi to się zaraz kojarzy z biesiadą rodzinną przy jednym stole i %  🙂 I właściwie te ogórki takie są, świetne jako zakąska.
Przepis dostałam od kolegi męża, mąż je zachwalał i to bardzo. A to w jakich okolicznościach kosztował….a to już inna sprawa % 😀

Z tej ilości ogórków wyszło mi 5 sztuk słoików 0,5 l. Można włożyć ogórki do mniejszych słoików, to już od Was samych zależy.
Co jest fajne, to ten przepis różni się od wielu nam znanych. Większość przetworów trzeba pasteryzować a tych ogórków nie. W takiej zalewie przetrwają spokojnie do wiosny.

Składniki:
* 2,5 kg ogórków 
* 1 główka czosnku
* 4 łyżki soli do przetworów
* 2 łyżeczki chilli
* 1/2 kg cukru
* 8 łyżek oleju (1/3 szklanki)
* 1,5 szklanki octu 10%

Miałam ogórki średniej wielkości, pokroiłam je w ćwiartki i przełożyłam do miski. Posypałam solą, wymieszałam, przykryłam ściereczką i pozostawiłam tak na całą noc. W takiej solance muszą odstać ok. 8 godzin.
Po tym czasie odlałam nadmiar soku z ogórków.
Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do ogórków, oprószyłam chilli i wymieszałam.
W rondlu zagotowałam olej i polałam gorącym ogórki, wymieszałam. Zagotowałam ocet z cukrem i gorący wlałam do ogórków, wymieszałam.
Odstawiłam na 12 godzin.

Po tym czasie układałam kawałki ogórków w słoikach i zalałam zimną zalewą, co pozostała z moczenia ogórków. Odstawiłam w chłodne miejsce.

Smacznego!
Lidka

4.4 8 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x