Ogórki wujaszka (z chilli i czosnkiem)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ogórki wujaszka to pyszny dodatek do kanapek, kawałka mięsa przy obiedzie a nawet do wódeczki 🙂 Są bardzo wyraziste w smaku i uzależniające. Na jednym kawałeczku nie skończy się, o nie! Dlaczego wujaszka? Nie wiem, ale mi to się zaraz kojarzy z biesiadą rodzinną przy jednym stole i %  🙂 I właściwie te ogórki takie są, świetne jako zakąska.
Przepis dostałam od kolegi męża, mąż je zachwalał i to bardzo. A to w jakich okolicznościach kosztował….a to już inna sprawa % 😀

Z tej ilości ogórków wyszło mi 5 sztuk słoików 0,5 l. Można włożyć ogórki do mniejszych słoików, to już od Was samych zależy.
Co jest fajne, to ten przepis różni się od wielu nam znanych. Większość przetworów trzeba pasteryzować a tych ogórków nie. W takiej zalewie przetrwają spokojnie do wiosny.

Składniki:
* 2,5 kg ogórków 
* 1 główka czosnku
* 4 łyżki soli do przetworów
* 2 łyżeczki chilli
* 1/2 kg cukru
* 8 łyżek oleju (1/3 szklanki)
* 1,5 szklanki octu 10%

Miałam ogórki średniej wielkości, pokroiłam je w ćwiartki i przełożyłam do miski. Posypałam solą, wymieszałam, przykryłam ściereczką i pozostawiłam tak na całą noc. W takiej solance muszą odstać ok. 8 godzin.
Po tym czasie odlałam nadmiar soku z ogórków.
Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do ogórków, oprószyłam chilli i wymieszałam.
W rondlu zagotowałam olej i polałam gorącym ogórki, wymieszałam. Zagotowałam ocet z cukrem i gorący wlałam do ogórków, wymieszałam.
Odstawiłam na 12 godzin.

Po tym czasie układałam kawałki ogórków w słoikach i zalałam zimną zalewą, co pozostała z moczenia ogórków. Odstawiłam w chłodne miejsce.

Smacznego!
Lidka

3.7 95 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiktoria
Wiktoria
2 lat temu

Te ogorki sa cudowne!!!

Basia
Basia
2 lat temu

a co z tą marynatą ocet+cukier i olej ? bo nie wiem czym zalac w słoikach ,wodą z ogórków co sie moczyły czy marynatą co ogórki w nich stały 12 godzin.Wy tez macie te ogórki takie miękkawe ?

Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

Kładę ogórki chilli z czosnkiem od minimum 3 lat z bardzo podobnego przepisu – robią furorę na każdej imprezie !

Piotr
Piotr
2 lat temu

serwus,
czy te ogórki na teraz, czy na zimę też?
bo tak bez pasteryzacji.

Ania
Ania
2 lat temu

Zrobilam kiedyś te ogórki bez pasteryzacji i jakie było moje zdziwienie zrobiły się kiszone. Co zrobilam nie tak?

Bernadeta
Bernadeta
2 lat temu

Przepis znam ale nie wiedziałam żebrak die nazywają.

Sylwia
Sylwia
2 lat temu
Reply to  Bernadeta

Czyli nie pasteryzować 😁już wiem wszystko,ogórki są pyszne

Karolina
Karolina
2 lat temu

Czyli ta solanka jest do wylania ?

Sylwia
Sylwia
2 lat temu

Nie trzeba ich pasteryzować?

Sylwka
Sylwka
2 lat temu

A po jakim czasie można wcinać? 😉

Sylwka
Sylwka
2 lat temu

Dzięki 😀 szkoda ze nie wcześniej 😂są mega😀

Sylwka
Sylwka
2 lat temu
Reply to  Sylwka

Dobra słuchajcie przyznaje się ze nie wytrzymaliśmy z mężem i otworzyliśmy po 5 dniach 😉to się nazywa silna wola 😂😂😂ale są już pyszne 😋

Mariola
Mariola
2 lat temu

Ja niestety ich nie zapasteryzowac am i mi się wszystkie popsuły….

Ila
Ila
2 lat temu

Ile soli

Tosia
Tosia
2 lat temu

Te ogórki są na słodko? Czy ktoś ma podobny ale na słono?

Justyna
Justyna
2 lat temu

Zasypałam je zwykłą solą jodowaną. Udadzą się ? Czy raczej nie ?

Niki
Niki
2 lat temu

Witam! A można by było np octem zalać już w sloikach i zamknąć gorące? Żeby mieć pewność że się nie zepsują. Czy lepiej jednak zimne?

Translate »
27
0
Would love your thoughts, please comment.x