Cześć!
Dziś na powitanie macham termometrem 🙂 Nie ma to jak zmiana pogody i kiepskie do tego przygotowanie.
W czasie kiedy mogłam zerknąć szerzej otwartymi oczami na świat zrobiłam coś naprawdę na szybko.
Miały być przetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady.
Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta itd itp.
Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką.
To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika.
O sosie czosnkowym pisałam w innym poście – tutaj. Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego rodzaju dania. Spokojnie może stać kilka dni a my możemy cieszyć się jego smakiem.
Składniki:
* sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa
* pierś z kurczaka
* sól ziołowa, papryka słodka i ostra
* sos czosnkowy
* prażona cebulka
* ziarno słonecznika ok. 2 łyżek
* pomidorki koktajlowe
* łyżka oleju
Sałatę umyłam i lekko podarłam w mniejsze kawałki. Fajnie do tego pasowałaby lodowa, ale tej to nie posiałam.
Troszkę wcześniej pierś z kurczaka pokroiłam w drobne paseczki i obtoczyłam w oleju i oprószyłam przyprawami. Odstawiłam na godzinkę do lodówki.
Jak już mięso naszło przyprawami podsmażyłam je na rozgrzanej mocno patelni z olejem. Mięso drobiowe a w szczególności ta część z piersi smaży się błyskawicznie.
Ziarno słonecznika zarumieniłam na rozgrzanej suchej patelni.
Sałatę wyłożyłam na talerze, na nią podsmażoną pierś z kurczaka, polałam sosem czosnkowym przepis tutaj odrobinkę, posypałam uprażonym ziarnem słonecznika i cebulką prażoną. Na wierzch wykładałam połówki pomidorków koktajlowych.
Pycha!
Określając to jako przekąska to mocno będę mijać się z prawdą. To było danie obiadowe 🙂
Do tego rodzaju sałaty można dodać ziarna dyni, grzanki. Ja skomponowałam z takich składników, jakie akurat miałam dostępne.
Smacznego!
Lidka