Burgery domowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Może niektórzy z Was spędzają czas poza domem, ale ja jak zwykle siedzę w domowych pieleszach i doglądam garnków co by się zbyt nie zakurzyły.

Było ciasto, był obiad  a na kolację hamburgery.

Z racji tej, że jestem miłośniczką fast foodów, chińczyków i różnych „zdrowych” kuchni świata, postanowiłam jakoś sięgnąć smakiem poza dalekie wody. No troszkę przesadzam, wystarczyłoby zahaczyć przydrożną budkę i kupić sobie hamburgera.

No jednak jak wspomniałam, doglądam garnków.

Hamburgery domowej roboty wcale niczym nie są gorsze od tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie.

Składniki:


Na burgery:

* 40 dkg mięsa mielonego wołowego


* 1 średniej wielkości  biała cebula
* 1/4 szklanki rosołu albo wody
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, imbir
* musztarda, ketchup

Dodatkowo:
* sałata
* pomidor
* ogórek świeży
* majonez
* 1 mała czerwona cebula
* ser żółty
* bułki do hamburgerów przepis tu

Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą.  Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy.

Porządnie wyrobiłam masę i uformowałam 4 kotlety (powinny być grubości ok 1 – 1,5 cm i 7-8 cm średnicy). Smażyłam na mocno rozgrzanej patelni do 4 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego smażenia. Kotlety wychodzą twarde jak kamień. Taki czas jest wystarczający. Mięsko jest kruchutkie i rozpływa się w ustach.

Bułki przekroiłam i każdą z nich podsmażyłam po wewnętrznej stronie na tej samej patelni, co smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach. Były potem takie chrupiące.

Smarowałam majonezem dolą część bułki, na to położyłam liść sałaty,plaster sera żółtego, kotlet, pomidor i ogórek, cebula czerwona i tylko pozostało przyłożyć wierzchnią częścią bułki.

Niebawem przepis na domowe bułki do hamburgerów 🙂

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x