Zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania.

W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować.

Składniki:


Na pulpety:


* 50 dkg dowolnego mięsa mielonego
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 jajko
* 1 mała cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* przyprawy sól, pieprz


Na sos:


* 300 ml przecieru pomidorowego
* 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
* 3/4 szklanki wody
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* sól do smaku
* 4 ząbki czosnku
* warzywa: marchewka, brokuł, kalafior


I oczywiście kasza bulgur – 20 dkg. Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 


1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety.

2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam.

3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa nie do końca je zanurzając w sosie.

4. Wszystko przykryłam i zapiekałam 40 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i jeszcze 10 minut zapiekałam bez przykrycia by danie zarumieniło się delikatnie. 

Smacznego!

Lidka




0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x