Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Autor Pieprzyć z Fantazją
Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe, takie też popełniłam ostatnio.
Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z moimi czytelnikami.
Składniki:
* 3/4 kostki masła 
* 1/2 kg mąki
* 6 żółtek
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki śmietany
* rabarbar, truskawki
Składniki na bezę:
* 6 białek
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń waniliowy
Masło z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając.
Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany.
Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie zrobiłam bezę.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szklanką cukru. Dodałam 1 budyń waniliowy i wymieszałam mikserem na wolnych obrotach.
Wyciągnęłam ciasto po 20 minutach pieczenia i wyłożyłam bezę. Powbijałam połówki truskawek w ubitą pianę i piekłam jeszcze 35 minut.
Przed końcem pieczenia ciasto przykryłam folią aluminiową, żeby beza nie przypaliła się.
Łączny czas pieczenia 55 minut / 180 stopni. Blaszka 21×24 cm.
 
Smacznego!
Lidka
  

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Arvén
4 lat temu

Omnomnomnom! Zawsze mi mało rabarbaru, chyba go zamknę w takim cieście i nacieszę się nim nieco dłużej <3

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x