Cześć!
Zbliża się niedziela i z pewnością w większości domów będzie słychać charakterystyczne dla tego dnia stukanie 🙂
Te kotlety schabowe można zrobić cichutko, zdradzi nas jedynie przepiękny zapach z piekarnika.
Kotlety schabowe zapiekane w jajku.
Mięsko w smaku wychodzi kruche, delikatne, ale również sycące.
Składniki:
* 6 plastrów schabu ok. 1,5 centymetra
* 2 jajka
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* przyprawy po ok. 1/3 łyżeczki: majeranek, pieprz czarny, sól, papryka słodka i ostra
* cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* odrobina oleju do smażenia
Jajka rozkłóciłam, dodałam przyprawy, mąkę ziemniaczaną i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Porcje mięsa przełożyłam do miseczki i zalałam je masą jajeczną.
Przyprawy dałam akurat takie jakie lubimy w domu. Można poeksperymentować i dodać własne, wedle własnego smaku.
Tak zamarynowane mięso trzymałam w lodówce dobę.
Po tym czasie kotlety przesmażyłam na dużym ogniu na złoty kolor i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch mięsa położyłam podsmażoną i pokrojoną w talarki cebulę. Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piekłam pod przykryciem ok. 30 minut, zdjęłam folię i zapiekałam następne 30 minut.
Bardzo fajny pomysł na odmianę naszego tradycyjnego schabowego!
Smacznego!
Lidka