Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!
Czy znajdzie się ktoś kto nie przepada za makaronem? U mnie w domu wszyscy za nim przepadają. Jedno z najszybszych dań do wykonania a zarazem zjedzenia.
Począwszy od makaronu z jajkiem, serem, spaghetti carbonara, bolognese, każde podanie makaronu jest dobre.
Jednym z moich ulubionych jest spaghetti bolognese. Syte, smaczne i bardzo aromatyczne danie.
Robię je z mięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce.
Składniki:
* 40 dkg makaronu spaghetti
* 40 dkg mielonego mięsa wołowego
* 3-4 ząbki czosnku
* mała cebula
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 200 ml przecieru pomidorowego
* 1 łyżka sosu sojowego
* sól, bazylia, oregano
* odrobina oliwy z oliwek
Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam.
Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Wołowinę smażyłam krótko ok. 3 minut. Szybko przemieszałam i zalałam pomidorami z puszki  oraz przecierem pomidorowym. 
Pod koniec gotowania dodała sos sojowy. 
Kiedy nadmiar płynu odparował i sos zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię.
Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze.
Smacznego!
Lidka


4 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x