Cześć!
Między robieniem przetworów z ogórków czy cukinii wypadałoby coś zjeść.
Z racji, że zaczął się sezon na kurki – w lesie i markecie – zrobiłam makaron tagliatelle z kurkami.
Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu.
Polecam!
Składniki:
* 40 dkg makaronu tagliatelle
* 200 ml śmietanki 30%
* 30 dkg kurek
* 1 nieduża cebula
* natka z pietruszki
* sól
* 1-2 łyżki masła
Kurki umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę.
Kiedy cebula zaczęła delikatnie nabierać koloru wyłożyłam na patelnię kurki.
Wszystko razem smażyłam przez ok. 10 minut. Kurki podczas smażenia puszczają sok i zmniejszają swoją wielkość, ale nie wpływa to w ogóle na smak potrawy.
Po upływie 10 minut dodałam śmietankę i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu, żeby śmietanka trochę odparowała a tym samym zagęściła sos.
Na koniec posoliłam do smaku.
Do gotowego sosu wyłożyłam ugotowane wcześniej tagliatelle. Przemieszałam i posypałam posiekaną natką z pietruszki.
Tak przygotowane danie wykładałam na talerze.
Smacznego!
Lidka