Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Nieodłącznym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia są łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami duszone  na swojskim oleju rzepakowym.
Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki.
Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie.
Składniki:

* 400 g makaronu łazanki 
* 500 g kapusty kiszonej
* 400 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 1/5 szklanki oleju rzepakowego
* sól, pieprz czarny
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym.
Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam.
Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Posoliłam w trakcie duszenia.
Kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyłam z ugotowanym makaronem. 
Tak przygotowane łazanki podawałam na stół.
smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x