Cześć!
Nieodłącznym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia są łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami duszone na swojskim oleju rzepakowym.
Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki.
Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie.
Składniki:
* 400 g makaronu łazanki
* 500 g kapusty kiszonej
* 400 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 1/5 szklanki oleju rzepakowego
* sól, pieprz czarny
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym.
Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam.
Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Posoliłam w trakcie duszenia.
Kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyłam z ugotowanym makaronem.
Tak przygotowane łazanki podawałam na stół.
smacznego!
Lidka