Boczek duszony w piwie

Autor

Cześć!

Kiedyś kolega pochwalił się, że przygotowuje przepyszny duszony boczek.

Udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie.

Okazało się, że przepis nie jest skomplikowany.

Tajemnicą w tym wszystkim tylko jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi.

Potrzebowałam:

* 60 dkg boczku surowego
* dwie cebule
* 4 ząbki czosnku
* 1 szklankę piwa
* sól, pieprz
* odrobinę oleju do podsmażenia

Boczek pokroiłam w  plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni  na dość mocnym ogniu.

Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut.
Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut.

Pod koniec duszenia posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany z łupinek.
Jeszcze chwilkę dusiłam pod przykryciem a na sam koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował.
Przed podaniem oprószyłam pieprzem.

Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie.

Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą zwykłego chleba i kiszonym ogórkiem.

Na koniec wielkie DZIĘKUJĘ za uchylenie rąbka tajemnicy 😉

Smacznego!

Lidka

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także