Śledzie w sosie śmietanowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie – teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym.

Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują.

Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te.

Składniki:


* 4 płaty śledziowe a’la matias
* 2 łyżki majonezu
* 5 łyżek śmietany
* 1/2 jabłka
* 1 cebula
* sok z cytryny
* sól, cukier, pieprz 
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* koperek do dekoracji


Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin.
Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.

Zrobiłam sos śmietanowy.

Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany.

Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem.

Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy.

Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się.

Przed podaniem udekorowałam koperkiem.

Kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x