Cześć!
Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie – teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym.
Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują.
Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te.
Składniki:
* 4 płaty śledziowe a’la matias
* 2 łyżki majonezu
* 5 łyżek śmietany
* 1/2 jabłka
* 1 cebula
* sok z cytryny
* sól, cukier, pieprz
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* koperek do dekoracji
Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin.
Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.
Zrobiłam sos śmietanowy.
Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany.
Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem.
Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy.
Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się.
Przed podaniem udekorowałam koperkiem.
Kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się.
Smacznego!
Lidka