Milky Way – przepis z 2002 roku

Autor Pieprzyć z Fantazją
Milky Way to pyszne i proste do wykonania ciasto. Z pewnością spotka się z zadowoleniem naszych pociech, ale będzie też mieć uznanie wśród starszej części rodziny. Świetne na „choinki szkolne” jak i ciasto do niedzielnej kawki.
Przepis na to ciasto dostałam od bratowej w 2002 roku. Bardzo często piekłam je w tamtym czasie. Potem dostawałam następne przepisy i tak się odciągnęło, że aż nie robiłam go do tej pory.
W końcu zebrałam się w sobie i upiekłam Milky Way-a.
Dodam, że to ciasto bardzo smakowało dzieciom. Teraz nawet kiedy moja córka jest starsza ze smakiem je wcina.
Składniki na biszkopt:
 
7 jajek
3 łyżki oleju
3 łyżki wody przegotowanej
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
 
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli. Kiedy piana była sztywna porcjami wsypywałam cukier a następnie dodawałam po jednym żółtku.
Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam.
Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście.
Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Składniki na masę:
 
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 masło (200 g)
2 szklanki mleka w proszku
2 cukry waniliowe bądź zapach waniliowy, ekstrakt z wanilii
 
Mleko zagotowałam i rozpuściłam w gorącym jeszcze cukry. Odstawiłam do ostudzenia.
Masło utarłam na puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy.
Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.
Wierzch polałam polewą:
1 tabliczka czekolady (100 g)
1 łyżka wody
ok. 1 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
 
Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam.  W to podrobiłam czekoladę i delikatnie mieszając starałam nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wlałam odrobinę śmietanki 30%. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną polewą polałam ciasto.
Wstawiłam je do lodówki aby stężało.
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kuchnia Gochy
5 lat temu

Pychotka! Muszę koniecznie wypróbować! Pozdrawiam

Ervisha
5 lat temu

A ja myślałam ze to sernik xD

Pychota
4 lat temu

Wygląda pysznie na pewno upiekę

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x