Cześć!
Odkąd pamiętam uwielbiałam pyzy. Fajnie było jak mama je robiła, ale przyszła pora i na mnie 🙂
Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów.
Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię 🙂 Pyszne są!
Podam dzisiaj przepis na moje pyzy – białe pyzy z mięsem.
Składniki:
Na farsz mięsny:
* 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki
* 1 duża marchew
* 1 pietruszka
* ziele angielskie 5 szt.
* liść laurowy 3 szt.
* 1 cebula
* 1 -2 łyżki stopionej słoninki
* sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony
Mięso umyłam i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Ugotowałam do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, dodałam również obraną marchew i pietruszkę. Posoliłam.
Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam z wywaru, odłożyłam do ostudzenia. Jak ostygło przemieliłam w maszynce o średnich oczkach razem z marchewką.
Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz.
Na ciasto:
* ziemniaki ok. 1,5 kg
* 1 jajko
* mąka ziemniaczana
Okrasa:
* słoninka
* 1 cebula
Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam ok. 1,5 kg ziemniaków.
Nigdy nie ważę składników na ciasto. Mam garnek do gotowania ziemniaków i on jest taką moją miarką.
Ziemniaki ostudziłam i przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Wszystko przełożyłam do miski i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część odłożyłam.
We wgłębienie, które pozostało po 1/4 części ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną równo z wysokością pozostałych części. Wbiłam jajko i dołączyłam wcześniej odłożoną porcję ziemniaków. Wyrobiłam ciasto na gładką masę i formowałam kulki średnicy ok. 4-5 cm.
Każdą porcję ciasta rozgniatałam w dłoniach i na środek nakładałam łyżeczką farsz. Sklejałam i formowałam kulkę.
Gotowałam w osolonej wodzie do wypłynięcia pyz na powierzchnię. Jak już delikatnie zaczęły się bielić wyciągałam łyżką cedzakową.
Podawałam polane podsmażoną cebulką na słonince.
Uwielbiam to!
Smacznego!
Lidka
Jak ja dawno nie jadłam pyz z mięsem! Koniecznie muszę nadrobić zaległości 🙂
Wyglądają mega apetycznie! Zgłodniałam
Z takiego 1kg mięsa i 1,5 kg ziemniaków to klusek wychodzi "bardziej 20" czy "bardziej 40" szt? 🙂
bardziej niż 40 😀 To dość spora ilość mięsa i ciasta 🙂
Przepis na szare kluski,gdzieś u Pani znajdę?
Niestety nie. Przynajmniej na razie. Zapraszam do podglądania, podczas weekendu mogą się pojawić u mnie 🙂