Gulasz z serc indyczych z majerankiem

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Dla lubujących się w podrobach propozycja na obiad 🙂
Tym razem ugotowałam gulasz z serc indyczych. Zazwyczaj kupuję kurze serduszka, ale z racji że są one drobniejsze i tym samym trzeba poświęcić więcej czasu na ich oczyszczenie kupiłam z indyka. Ja tego czasu wolnego mam naprawdę niewiele…
Serca indycze wiadomo, że są większe, ale i bardziej mięsiste. Nie trzeba ich aż tak dużo by wykarmić rodzinkę 🙂
Podczas czyszczenia serc odkrawam żyłki z samej góry serca i przekrawam serce na 4 części. Pozbywam się resztek krwi i opłukuję pod bieżącą wodą. 
Odsączam z nadmiaru wody na sitku i zabieram się do ich gotowania. 
Składniki:

* 1 kg serc indyczych
* 5 liści laurowych
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* garść majeranku
* duża cebula
* sól, pieprz ziołowy i czarny
* 1/5 kostki masła
* 1 łyżka mąki
Rozpuściłam masło w garnku i wyłożyłam na nie wcześniej oczyszczone i odsączone kawałki serduszek. 
Podsmażyłam ciągle mieszając. 
Podlałam następnie wodą. Wlałam jej tyle by przykrywała całość i jeszcze dodatkowo 5 cm ponad. Dodałam liść i ziele angielskie. 
Przykryłam  pokrywką i nastawiłam mniejszy ogień pod garnkiem. 
Serca duszą się dość długo a indycze jeszcze dłużej niż kurze, więc gotując na wolnym ogniu zajmie to ok. 1,30 h. 
Po tym czasie dodałam pokrojoną w półplasterki cebulę i dusiłam jeszcze do miękkości cebuli. 
Pod koniec duszenia posoliłam do smaku i zagęściłam gulasz łyżką mąki rozbełtanej w 1/4 szklanki wody. 
Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam gulasz. Majeranek i serduszka świetnie razem komponują, dlatego też dodaję go dość sporo. 
Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem czarnym i ziołowym.
Podawałam z kaszą gryczaną. 
Można podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka 🙂 
Z moich obserwacji:
* kiedy jest potrzeba podlewać serca wodą, jeśli szybko odparuje
* sprawdzać miękkość serc po ok. 1 godzinie duszenia
* jeśli ktoś nie lubi zagęszczanego gulaszu nie ma potrzeby zaprawiać mąką tylko wystarczy zredukować nadmiar wody
* przyprawiać solą pod koniec gotowania a pieprzem po zdjęciu z palnika
* dobrze jest jak gulasz odstoi kilkanaście minut przed podaniem i wszystkie składniki „przegryzą się” swoim smakiem
* poczekać cierpliwie aż się ugotują, bo gulasz jest pyszny!
Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x