Cześć!
Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru.
Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze.
Składniki:
* 70 dkg białej kapusty
* 1 duża marchew
* 1 nieduża papryczka chilli
* 75 ml octu ryżowego
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego
* 3 łyżki cukru
* 1 płaska łyżeczka soli
Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.
Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.
Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.
Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.
Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:)
Z moich obserwacji:
* papryczki chilli można dać mniej, jeśli nie lubimy ostrego posmaku
* octu czy nawet cukru można dać w mniejszych bądź większych ilościach – wedle smaku
* kapustę można posiekać grubiej – jak lubimy
* dla lubiących czosnek proponuję przecisnąć przez praskę 2 ząbki ( ja lubię bez czosnku)
Smacznego!
Lidka
W ten sposób jeszcze kapusty nie jedliśmy 🙂
Dzisiaj zrobiłam ją po raz pierwszy do obiadu i moje kubki smakowe się zakochały 😀
dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis przydał się 🙂
Robię podobnie,super suróweczka.
jest pyszna plecam
Też lubie takie surówki 🙂
Z papryczką chili jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję 😋😋
ja dodaje jeszcze jablko
A ja cukier ocet i olej zagotowuje i gorącym zalewam kapustę z marchewką. Jest rewelacyjna. Tylko że to przepis na kapustę po chińsku.