Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Autor
Cześć!
Lazania to jedno z ulubionych dań w moim domu. Przyznam, że tych ulubionych mamy jednak wiele 🙂 
Lazanię robię z różnymi dodatkami: z mięsem mielonym, szpinakiem, boczniakami czy z kurkami w sezonie kurkowym. 
Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków. 
Składniki:

* 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
* 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 600 ml przecieru pomidorowego
* suszone oregano i bazylia, sól
* gotowe płaty makaronu do lazanii

Szpinak:

* 15 dkg szpinaku świeżego
* 1 łyżka masła
* 1 ząbek czosnku
* szczypta soli
Na sos beszamelowy:

* ok. 500 ml mleka
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
* sól, gałka muszkatołowa
1. Mięso mielone rozdrobiłam widelcem i wyłożyłam na gorącą patelnię. Podsmażyłam bez dodatku tłuszczu i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Delikatnie posoliłam.
Kiedy mięso już się usmażyło dolałam przecier pomidorowy i dodałam po pół łyżeczki bazylii i oregano. 
Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze ok. 3 minut. 
2. Roztopiłam na patelni łyżkę masła, wyłożyłam na nie liście szpinaku i wycisnęłam 1 ząbek czosnku. Posoliłam i mieszałam do momentu aż liście zaczną się kurczyć.  
Gotowe już zdjęłam z palnika i zrobiłam sos beszamelowy. 
3. Masło roztopiłam w garnku i dodałam łyżkę mąki. Wymieszałam zasmażkę za pomocą trzepaczki do jajek (rózgi). 
Dolewałam małymi porcjami mleko wciąż mieszając. 
Kiedy wlałam odmierzone mleko, sos zaczął bulgotać posoliłam do smaku i dodałam ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. 
Wszystkie potrzebne składniki miałam przygotowane i zaczęłam przekładać lazanię. 
Dno foremki oraz boki posmarowałam sosem beszamelowym.
Wyłożyłam 3 płaty makaronu (nie gotowałam go wcześniej) i również posmarowałam sosem beszamelowym. 
Na to wyłożyłam 1/3 porcji mięsa mielonego z przecierem. Przykryłam wszystko serem ( tu miałam ser żółty w plastrach). Przykryłam serem całą powierzchnię. 
Na wierzch ułożyłam 3 płaty makaronu i posmarowałam sosem beszamelowym. Na to wyłożyłam usmażony szpinak a na niego ser oraz makaron. 
Na makaron sos beszamelowy, mięso mielone, ser żółty i makaron. 
Na ostatnią warstwę makaronu wyłożyłam pozostałość mięsa mielonego w sosie pomidorowym i posypałam startym żółtym serem. 
1. sos beszamelowy
2. makaron
3. sos beszamelowy
4. mięso mielone
5. ser żółty
6. makaron
7. sos beszamelowy
8. szpinak
9. ser żółty
10. makaron
11. sos beszamelowy
12. mięso mielone 
13. ser żółty
14. makaron
15. pozostałość sosu z mięsem mielonym
16. starty żółty ser
Do zrobienia lazanii z tych porcji użyłam foremki aluminiowej, bardzo zresztą wygodnej o wymiarach 15 x 22 cm. 
Zapiekałam pod przykryciem w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i zostawiłam w wyłączonym już piekarniku na 20 minut. 
Z moich obserwacji:
* Solić ostrożnie, ponieważ solimy w tym daniu sos beszamelowy, mięso mielone oraz szpinak. Słony jest również żółty ser.
* Ser żółty może być w całości starty, albo w plastrach, to zależy od tego co mamy w lodówce 🙂 
* Składniki na tę lazanię wystarczą również na odrobinę większą formę. Chociaż przyznaję, że wielkość tej której użyłam była idealna ( jak dla mnie oczywiście ). Potrzeba wtedy tylko więcej makaronu do lazanii.
* Robiąc sos beszamelowy trzeba przyglądać się jego konsystencji. Ja robię taki przypominający ciasto na naleśniki. Po przestygnięciu i tak gęstnieje. 
* Nie ma potrzeby gotować makaronu do lazanii. 
* Zamiast świeżych liści szpinaku można użyć szpinaku mrożonego, uprzednio tylko rozmrozić. 
* Przyprawiać wedle smaku
Smacznego!
Lidka

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Rafał Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margaretta
Gość

Dawno nie robiłam lazanii…trzeba zakasać rękawy i zrobić 😁😁

Rafał
Gość

Dziś robię ale ciut inną 😊

Zobacz także