Cześć!
Jako dziecko uwielbiałam barszcz ukraiński i tak mi zostało.
Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść 🙂
Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>>
Składniki:
* 2 buraki czerwone ok. 60 dkg
* 3/4 szklanki fasoli Jaś
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 3 spore ziemniaki
* 15 – 20 dkg kapusty białej
* 10 cm białej części pora
* 3 ząbki czosnku
* 3 -4 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1/3 szklanki śmietany 30 %
* sól, cukier i kwasek cytrynowy
* bulion drobiowy albo wieprzowy
* koper lub natka z pietruszki
Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc.
Na drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l.
Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu).
Dodałam ziele angielskie i liść laurowy.
Zalałam wodą tak, by woda przykryła warzywa i nastawiłam na wolne gotowanie (pod przykryciem). Posoliłam odrobinę.
Kiedy fasola i z nią dodane warzywa były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany.
Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam śmietanę.
Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem.
Notatki:
* z tej ilości i w takim garnku wyszło mi 3,5 l zupy
* zamiast bulionu można dodać masło (często gotuję zupy na maśle, do gotujących się warzyw dodaję 1-2 łyżki masła)
Smacznego!
Lidka
Pycha!
[…] nowych smaków 🙂 Jeśli szukacie przepisu na tradycyjny barszcz ukraiński, to zapraszam TU. Jak Wy gotujecie barszcz […]