Lazania z boczniakami i szpinakiem

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Odmieniłam moją tradycyjną lazanię szpinakiem i boczniakami.
Przypadła do gustu domownikom i jeśli robię lazanię to często w takiej właśnie lżejszej wersji.
Robię również z mięsem mielonym tutaj przepis
Składniki:
* pół opakowania makaronu lazania
* 15-20 dkg liści szpinaku
* 30 dkg boczniaka
* 30 dkg żółtego sera
* 2 łyżki masła
* 1 szklanka mleka
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz
* passata pomidorowa ok. 3/4 szklanki
* bazylia, oregano, cukier
* 1 ząbek czosnku
* 1 cebulka
* 1 łyżka mąki
1. Roztopiłam łyżeczkę masła na patelni i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę przesmażyłam i dodałam liście szpinaku.
Mieszałam do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Nie soliłam.
Odstawiłam.
2. W drugim naczyniu roztopiłam łyżeczkę masła i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę.
Zeszkliłam.
Dołożyłam pokrojonego w paski ok 1 cm boczniaka. Smażyłam do momentu aż boczniak puści soki i zmniejszy objętość.
Odstawiłam.
3. W rondelku rozpuściłam 1 łyżkę masła i dodałam mąkę. Za pomocą trzepaczki do jajek rozgoniłam grudki. Małymi porcjami dolewałam mleko. Kiedy już się wszystko zagotowało i zgęstniało dodałam soli ok 1/4 łyżeczki i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.
Dno naczynia do lazanii posmarowałam 2 – 3 łyżkami sosu beszamelowego. Wyłożyłam 3 płaty makaronu i je również posmarowałam sosem.
Wyłożyłam połowę porcji boczniaków i posypałam startym żółtym serem.
Przykryłam makaronem.
Makaron posmarowałam sosem beszamelowym a na to wyłożyłam całą porcję szpinaku ( po obsmażeniu nie zostaje go wiele). Posypałam serem i przykryłam makaronem.
Makaron posmarowałam sosem beszamelowym a na to wyłożyłam drugą i ostatnią porcję boczniaka. Posypałam startym żółtym serem,  przykryłam makaronem i posmarowałam sosem beszamelowym.
Sos pomidorowy zagotowałam, dodałam sól, cukier i zioła.
Wierzch lazanii polałam sosem pomidorowym i posypałam startym żółtym serem.
Zapiekałam 1 godzinę w 180 stopniach pod przykryciem. 10 minut przed wyciągnięciem zdjęłam folię aluminiową, którą przykryłam lazanię. Kiedy czas minął a lazania ładnie zarumieniła się wyciągnęłam ją z piekarnika i odstawiłam na ok. 40 minut. Kiedy lekko już przestygła pokroiłam.
Notatki:
* szpinaku możemy użyć więcej, nadwyżkę z jednej warstwy można położyć na samą górę lazanii na sos pomidorowy i tak posypać serem
* użyłam blaszki

o wymiarach: 15 x 22 cm

* makaronu NIE  gotować przed przekładaniem lazanii
* ser może być w plastrach, ja użyłam w kostce i starłam na tarce o grubych oczkach
* sos beszamelowy ma mieć konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe
* można odrobinę zwiększyć ilość szpinaku, boczniaka czy sera żółtego
* przyprawiać wedle własnego smaku
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
3 lat temu

ale pysznie 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x