Cześć!
Szybkie i banalne w wykonaniu – pieguski domowej roboty 🙂
Robi się je bardzo szybko, piecze się szybko i szybko znikają.
Zachęcam, polecam, nie są drogie w wykonaniu.
Składniki:
* 1 i 2/3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 kostki masła lub margaryny
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 cukier wanilinowy 16 g
* 1 czekolada deserowa albo mleczna
Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzone masło, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam.
Formowałam kuleczki wielkości małych pulpecików i zgniatałam dłońmi.
Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku.
Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut.
Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować je dobrze przed domownikami do całkowitego wystygnięcia 😉
Notatki:
* zamiast czekolady można dodać orzechy bądź rodzynki
Smacznego!
Lidka
Muszę zrobić po powrocie z wakacji…pychotka!