Pieguski domowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!


Szybkie i banalne w wykonaniu – pieguski domowej roboty 🙂


Robi się je bardzo szybko, piecze się szybko i szybko znikają. 
Zachęcam, polecam, nie są drogie w wykonaniu. 

Składniki:

* 1 i 2/3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 kostki masła lub margaryny
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 cukier wanilinowy 16 g
* 1 czekolada deserowa albo mleczna

Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzone masło, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam.
Formowałam kuleczki wielkości małych pulpecików i zgniatałam dłońmi.
Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku.

Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut.

Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować je dobrze przed domownikami do całkowitego wystygnięcia 😉


Notatki:
* zamiast czekolady można dodać orzechy bądź rodzynki

Smacznego!

Lidka







0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
4 lat temu

Muszę zrobić po powrocie z wakacji…pychotka!

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x