Gulasz z kurczaka pora i pieczarek

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Dzisiaj o moim daniu obiadowym.  Można je zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu czasu pracy.

To trzech muszkieterów na talerzu! Gulasz składający się z mięsa kurczaka, pieczarek i pora.

Składniki:


* 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda)
* 15-20 cm części pora
* 25 dkg pieczarek
* 150 ml śmietanki 30%
* pieprz czarny mielony
* sól ziołowa albo zwykła sól
* 1-2 łyżki masła

Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości.
Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso.
Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam.

Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa.
To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości.

Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać sok.

Zalałam śmietanką i redukowałam sos ok 3-4 minut.

Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Notatki:
* można użyć mięsa z innej części kurczaka
* użyłam tu soli ziołowej, można i zwykłej, proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku
* z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób
* podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką
* można dodać śmietany 18% zamiast 30%, wcześniej tylko zahartować

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x