Cześć!
Dzisiaj o moim daniu obiadowym. Można je zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu czasu pracy.
To trzech muszkieterów na talerzu! Gulasz składający się z mięsa kurczaka, pieczarek i pora.
Składniki:
* 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda)
* 15-20 cm części pora
* 25 dkg pieczarek
* 150 ml śmietanki 30%
* pieprz czarny mielony
* sól ziołowa albo zwykła sól
* 1-2 łyżki masła
Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości.
Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso.
Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam.
Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa.
To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości.
Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać sok.
Zalałam śmietanką i redukowałam sos ok 3-4 minut.
Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Notatki:
* można użyć mięsa z innej części kurczaka
* użyłam tu soli ziołowej, można i zwykłej, proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku
* z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób
* podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką
* można dodać śmietany 18% zamiast 30%, wcześniej tylko zahartować
Smacznego!
Lidka