Cześć!
Kiedy w sklepach pojawiają się szparagi, kupuję nie patrząc czasami na cenę. Ostatnim razem to był jednak błąd….Taka refleksja mnie naszła po tym jak sobie przypomniałam rachunek ze sklepu…
Zrobiłam danie obiadowe z mięsa z ćwiartek z kurczaka i szparagów.
Bardzo smaczne i delikatne.
Kupiłam gotowe filety z ćwiartek i zaoszczędziło mi to czasu na obieranie mięsa z kości.
Składniki:
* 50 dkg mięsa z ćwiartki kurczaka
* 300 ml śmietany 30 %
* pół pęczka szparagów
* 1 – 2 łyżki masła
* natka z pietruszki
* pieprz, sól ziołowa lub zwykła
* makaron ok. 20 dkg
Szparagi obrałam ze skórki za pomocą obieraczki. Odcięłam twarde końce, podzieliłam na dwie albo trzy części. Gotowałam w lekko osolonej wodzie 2 – 3 minuty.
Mięso oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski po ok 1,5 cm szerokości, podsmażyłam dokładnie z każdej strony na patelni z rozpuszczonym masłem.
Posoliłam na koniec solą ziołową.
Kiedy mięso było obsmażone, zalałam śmietanką, doprowadziłam do delikatnego wrzenia i dołożyłam kawałki szparagów.
Ok 5 minut redukowałam sos na małym ogniu.
Przed podaniem oprószyłam pieprzem i posypałam natką z pietruszki.
Podałam z ugotowanym makaronem świderki.
To jest naprawdę pyszne!
Notatki:
* użyłam tu soli ziołowej, bo bardzo mi smakuje jako przyprawa do mięs, można użyć soli zwykłej.
* koszt dania przy cenie „normalnej” szparagów to ok. 26 zł
* z podanych ilości to porcja dla 4 osób
Smacznego!
Lidka