Kurczak ze szparagami duszony w śmietanie

Autor

Cześć!

Kiedy w sklepach pojawiają się szparagi, kupuję nie patrząc czasami na cenę. Ostatnim razem to był jednak błąd….Taka refleksja mnie naszła po tym jak sobie przypomniałam rachunek ze sklepu…

Zrobiłam danie obiadowe z mięsa z ćwiartek z kurczaka i szparagów.
Bardzo smaczne i delikatne.

Kupiłam gotowe filety z ćwiartek i zaoszczędziło mi to czasu na obieranie mięsa z kości.

Składniki:


* 50 dkg mięsa z ćwiartki kurczaka
* 300 ml śmietany 30 %
* pół pęczka szparagów
* 1 – 2 łyżki masła
* natka z pietruszki
* pieprz, sól ziołowa lub zwykła
* makaron ok. 20 dkg


Szparagi obrałam ze skórki za pomocą obieraczki. Odcięłam twarde końce, podzieliłam na dwie albo trzy części. Gotowałam w lekko osolonej wodzie 2 – 3 minuty.

Mięso oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski po ok 1,5 cm szerokości, podsmażyłam dokładnie z każdej strony na patelni z rozpuszczonym masłem.
Posoliłam na koniec solą ziołową.
Kiedy mięso było obsmażone, zalałam śmietanką, doprowadziłam do delikatnego wrzenia i dołożyłam kawałki szparagów.

Ok 5 minut redukowałam sos na małym ogniu.

Przed podaniem oprószyłam pieprzem i posypałam natką z pietruszki.

Podałam z ugotowanym makaronem świderki.

To jest naprawdę pyszne!

Notatki:
* użyłam tu soli ziołowej, bo bardzo mi smakuje jako przyprawa do mięs, można użyć soli zwykłej.
* koszt dania przy cenie „normalnej” szparagów to ok. 26 zł
* z podanych ilości to porcja dla 4 osób

Smacznego!

Lidka


Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także