Cześć!
Tę marynatę zrobiłam w ciągu kilku minut i całe szczęście, że zapamiętałam proporcje. Okazała się strzałem w dziesiątkę 🙂 Żeberka w niej marynowane były delikatne w smaku, żadna z przypraw nie dominowała a wszystkie tworzyły świetną kompanię.
Składniki:
* 1/4 szklanki oleju
* 1 łyżka miodu prawdziwego
* 2 łyżki musztardy dijon
* 2 łyżki ketchupu
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka imbiru mielonego
* 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam.
Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem.
Myślę, że jeszcze lepszym pomysłem będzie natrzeć żeberka na noc i dopiero na drugi dzień upiec.
Notatki:
* miałam żeberka paski i pokroiłam je na 15 cm szerokości
* marynaty z tej ilości wystarczy na ok. 1,3 kg żeberek
* piekłam żeberka 1,30 h w worku do pieczenia, 15 minut przed wyciągnięciem żeberek rozcięłam worek i podpiekałam wierzch, bardzo lubię chrupiącą skórkę, środek zaś był mięciutki i soczysty.
Smacznego!
Lidka