Kapusta ze śmietaną to dla mnie całkiem nowy smak młodej kapusty. Jest to też mało znany smak w moich okolicach i nie miałam pojęcia czy mi zwyczajnie posmakuje, kiedy gotowałam po raz pierwszy.
Po poradę udałam się do mojej dobrej znajomej Pani Reginy. Dziękuję Pani Regino za przepis. Ugotowałam tę kapustę i ugotuję nie raz jeszcze. Jest bardzo delikatna w smaku i pachnie wiosną.
Dla tych, co jak ja są przyzwyczajeni do smaku kapusty młodej z kiełbasą polecam taką odmianę.
Składniki:
* 1 kg młodej kapusty
* 2 -3 łyżki masła
* 1 pęczek koperku
* 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
* 2 liście laurowe
* 4 ziarnka ziela angielskiego
* sól, pieprz czarny
* 1 łyżka mąki
* 1 nieduża cebula
Kapustę obrałam z wierzchnich liści i opłukałam pod bieżącą wodą. Przekroiłam na 4 części i wycięłam głąb. Poszatkowałam.
Zblanszowałam (sparzyłam) i przełożyłam kapustę do garnka.
Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i podlałam odrobiną wody (ok.1/3 szklanki).
Przykryłam i zagotowałam.
Na maśle zeszkliłam cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęściłam kapustę. Posoliłam do smaku.
Dodałam śmietanę, przemieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Dosypałam garść posiekanego kopru.
Przed podaniem kapustę oprószyłam pieprzem.
Notatki:
* można zagęścić rozbitą mąką w śmietanie (zamiast zasmażki), ale dodać do gotowania masło.
* można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego
Smacznego!
Lidka
Poezja smakowa fajny przepis
Moja mama robila kapuste na gesto z koperkiem prawie dokladnie tak samo
z tym ze nie dodawla ziol jak wyzej ktore zmieniaja smak i zapach.
Sama kapusta, maslo, maka, slodka smietana, bez cebuli!
troche soku z cytryny.
Gotowala kapuche, odcedzala, dodawala maslo, make rozmacona w smietanie,
i koperek i to wszystko jeszcze zagotowala z koperkiem bo koperek jak
sie przegotuje to nadaje aromatu calej potrawie i moze z nim dluzej stac
bo ja czesto robie na dwa trzy dni a jak sie wrzuci swiezy koper to
on moze fermenowac.
Dzieki za przepis.
Dziękuję również za podpowiedzi, dla mnie to zawsze coś nowego! <3