Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Autor
Kapusta ze śmietaną to dla mnie całkiem nowy smak młodej kapusty.  Jest to też mało znany smak w moich okolicach i nie miałam pojęcia czy mi zwyczajnie posmakuje, kiedy gotowałam po raz pierwszy.
Po poradę udałam się do mojej dobrej znajomej Pani Reginy. Dziękuję Pani Regino za przepis. Ugotowałam tę kapustę i ugotuję nie raz jeszcze. Jest bardzo delikatna w smaku i pachnie wiosną.
Dla tych, co jak ja są przyzwyczajeni do smaku kapusty młodej z kiełbasą polecam taką odmianę.
Składniki:
 * 1 kg młodej kapusty
* 2 -3 łyżki masła
* 1 pęczek koperku
* 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
* 2 liście laurowe
* 4 ziarnka ziela angielskiego
* sól, pieprz czarny
* 1 łyżka mąki
* 1 nieduża cebula
Kapustę obrałam z wierzchnich liści i opłukałam pod bieżącą wodą. Przekroiłam na 4 części i wycięłam głąb. Poszatkowałam.
Zblanszowałam (sparzyłam) i przełożyłam kapustę do garnka.
Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i podlałam odrobiną wody (ok.1/3 szklanki).
Przykryłam i zagotowałam.
Na maśle zeszkliłam cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęściłam kapustę. Posoliłam do smaku.
Dodałam śmietanę, przemieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Dosypałam garść posiekanego kopru.
Przed podaniem kapustę oprószyłam pieprzem.
Notatki:
* można zagęścić rozbitą mąką w śmietanie (zamiast zasmażki), ale dodać do gotowania masło.
* można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego
Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jayjay
1 rok temu

Poezja smakowa fajny przepis

Zobacz także

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x