Cześć!
Danie popularne w krajach anglosaskich i USA.
Jest kilka wersji takiego dania. To jest chyba jedno z najłatwiejszych.
Dzięki córce, która podsunęła mi pomysł, żeby to ugotować, zaczęłam robić taki makaron nawet bardzo często a to z racji wiecznego braku czasu na gotowanie w domu po powrocie z pracy.
Bardzo proste w wykonaniu danie obiadowe.
Składniki:
* 40 dkg makaronu typu kolanka
* 30 dkg sera cheddar
* 750 ml mleka
* sól
W garnku zagotowałam mleko i dodałam 1/3 łyżeczki soli. Wsypałam makaron i gotowałam do miękkości na małym ogniu.
Kiedy makaron był miękki dodałam starty żółty ser i wymieszałam energicznie.
Utworzył się w ten sposób sos.
Wykładałam gorący makaron na talerze.
Notatki:
* podczas gotowania makaron wchłania mleko, jeśli po ugotowaniu makaron będzie jeszcze trochę „pływać” w mleku, to proszę się nie zrażać, po dodaniu sera sos szybko zgęstnieje.
Smacznego!
Lidka