Domowy mac&cheese (makaron z serem)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!
Danie popularne w krajach anglosaskich i USA.
Jest kilka wersji takiego dania. To jest chyba jedno z najłatwiejszych.

Dzięki córce, która podsunęła mi pomysł, żeby to ugotować, zaczęłam robić taki makaron nawet bardzo często a to z racji wiecznego braku czasu na gotowanie w domu po powrocie z pracy.

Bardzo proste w wykonaniu danie obiadowe.

Składniki:

* 40 dkg makaronu typu kolanka
* 30 dkg sera cheddar
* 750 ml mleka 
* sól

W garnku zagotowałam mleko i dodałam 1/3 łyżeczki soli. Wsypałam makaron i gotowałam do miękkości na małym ogniu.
Kiedy makaron był miękki dodałam starty żółty ser i wymieszałam energicznie. 
Utworzył się w ten sposób sos. 
Wykładałam gorący makaron na talerze.
Notatki:
* podczas gotowania makaron wchłania mleko, jeśli po ugotowaniu makaron będzie jeszcze trochę „pływać” w mleku, to proszę się nie zrażać, po dodaniu sera sos szybko zgęstnieje. 
Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x