Popularne w nazwie pałki, czyli podudzia kurczaka zapiekane w ryżu i sosie pomidorowym, to pyszny pomysł na obiad.
Przepis na takie podanie pałek z kurczaka dostałam wiele lat temu od przyjaciółki. Odrobinę go zmodyfikowałam i od tamtej pory dość często bywa na naszym rodzinnym stole.
Pałki z kurczaka w sosie pomidorowym to dość szybkie w przygotowaniu danie. Początkowo trzeba coś wymieszać, zagotować, ale później już „samo się robi”.
Jak dla mnie ryż nasączony sosem pomidorowym to smakowa petarda i rozkosz dla podniebienia. Pamiętajcie, że do tego dania ryżu nie gotujemy, należy do naczynia wsypać sypki ryż.
Idealnie będzie smakować mięso, gdy oprószy się je polskimi naturalnymi przyprawami, naprawdę to jest delicja w smaku! Mam na myśli lubczyk, natkę pietruszki czy koper.
Tak upieczone pałki z kurczaka z ryżem podajemy z ulubioną surówką.

Składniki:
5 pałek z kurczaka
15 dkg ryżu
1/5 kostki masła
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
sól ok. 1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody
ulubione zioła do drobiu
Pałki kurczaka zapiekane w ryżu i sosie pomidorowym – wykonanie:
- W rondelku zagotowałam wodę i dodałam kolejno masło, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Dodałam przyprawy. Wymieszałam i zdjęłam rondelek z ognia.
- Do naczynia żaroodpornego przesypałam ryż i zalałam przygotowanym wcześniej sosem. Na to wyłożyłam pałki kurczaka i zapiekałam pod przykryciem ok. 1 godziny w 180 stopniach.
- 15 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywkę żeby pałki z kurczaka zarumieniły się.
- Oprószyłam rozmarynem.