Cześć!
Jeśli macie ochotę na odrobię delikatnej słodyczy, to proponuję właśnie te ciasteczka.
Są tak delikatne i kruche, że rozpływają się w ustach.
Składniki:
* 20 dkg masła
* 30 dkg mąki
* 5-6 łyżek cukru
* 1 łyżka cukru wanilinowego
* 3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę.
Ja swoje ciasto chłodziłam 1 godzinę w lodówce.
Wałkowałam po tym czasie na grubość ok. 3-4 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka.
Piekłam 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Notatki:
* obserwować kolor ciasteczek po ok. 10 minutach – mają się upiec na złoty kolor
* wiórki nie są konieczne, ja robiłam część z wiórkami a część bez
* jeśli ciasto nie chce się ugnieść na gładką masę dodać jeszcze odrobinkę (ok. 5 g masła)
Smacznego!
Lidka
urocze maleństwa 😉 na pewno na jednym bym nie poprzestała 🙂
Super ciacha 🙂
O mniam…muszę zrobić w tygodniu.