Makaron z cukinią i gorgonzolą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Makaron z cukinią i gorgonzolą to pyszny pomysł na obiad dla tych co lubią jeden i drugi składnik. Ja uwielbiam i takim makaronem zajadam się bez opamiętania. Jeśli zaś nie lubicie gorgonzoli, zastąpcie ją innym Waszym ulubionym serem, też będzie smacznie 🙂

Składniki:
* 40 dkg makaronu spaghetti
* 2 nieduże cukinie
* 10 dkg gorgonzoli
* 2 łyżki masła
* mała cebula
* sól do smaku
* żółty ser do posypania
* natka pietruszki do oprószenia
 

Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Rozpuściłam masło, dodałam posiekaną w kostkę cebulkę i zeszkliłam. Cukinię pokroiłam w talarki i dusiłam razem z cebulą do momentu aż zmięknie.

Na sam koniec dodałam pokrojoną w kostkę gorgonzolę i przemieszałam aż się rozpuści.

Ugotowany makaron wyłożyłam na patelnię z cukinią i przemieszałam.

Gorący wykładałam na talerze i oprószyłam serem żółtym i natką z pietruszki.

Notatki:
* im mniejsza cukinia tym smaczniejsza, ja swoją zebrałam z ogrodu i cukinie miały długość ogórków konserwowych. Pokroiłam 6 takich małych.
* miałam gorgonzolę łagodną
* posolić do smaku na końcu przed podaniem
* nie przelewać makaronu zimną wodą
* jak cukinia jest większa to pokroić w pół talarki

Smacznego!

Lidka

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

uwielbiam takie szybkie dania 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu

Pyszne połączenie 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x