Makaron z cukinią i gorgonzolą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Propozycja na bardzo smaczny makaron z cukinią z dodatkiem sera gorgonzola.

Zdecydowanie to jedna z moich ulubionych wersji makaronu. Kilka składników: delikatna w smaku cukinia i wyrazista gorgonzola uzupełniają się tworząc bardzo smaczny duet smaków. Bardzo ładnie będzie się prezentować na talerzu bardzo młoda cukinia, jeśli posiadasz własną uprawę zerwij te trochę większe od ogórka i dodaj je do tej właśnie potrawy. Z młodej cukinii nie ma potrzeby usuwać gniazd nasiennych, a jeśli masz większą pozbądź się ich.

Makaron z cukinią i gorgonzolą składniki:

40 dkg makaronu tagliatelle
2 nieduże cukinie
200g gorgonzoli
2 łyżki masła
mała cebula
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki do oprószenia

Makaron z cukinią i gorgonzolą wykonanie:

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. W tym czasie pokrój cukinię na mniejsze kawałki, połówki, talarki w zależności od wielkości, następnie dodaj do zeszklonej cebuli i smaż na średnim ogniu by cebula nie przypaliła się a cukinia zeszkliła. Na sam koniec dodaj gorgonzolę, mieszaj tak by miała styczność z patelnią i częściowo się rozpuściła. Makaron przełóż do patelni i wymieszaj z jej zawartością. Oprósz natką pietruszki, pieprzem i wyłóż na talerze.

 

 
 
 
 
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

uwielbiam takie szybkie dania 🙂

Słodko Słodka
4 lat temu

Pyszne połączenie 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x